Soleksem kalt på fagspråket polymorf lysdermatose. Det henspiller til en tilstand der man får en eksem reaksjon i huden når den utsettes for sollys. Ordet polymorf henviser til utslett kan se veldig forskjellig fra person til person. Alle kan lide av soleksem, men det er mer vanlig hos de med lys hudtype og kvinner. Unge mennesker i alderen mellom 20-40 år er spesielt utsatt. Symptomene forsvinner vanligvis i vinter, og kommer våren når solen blir sterkere.

Soleksem kalles også for solallergi eller polymorft lysutslett og kan oppstå etter mye soleksponering på tynn og sensitiv hud, spesielt på brystkasse, armer og legger. Kjennetegnes ved rød og betent hud med nupper, blemmer eller knuter i de ytre hudlagene og følges som regel av en intens kløe. Regnes ikke som det samme som solbrenthet. Tilstanden går oftest over etter noen dager uten soleksponering. Ved kløing på utslettet kan brennkopper dannes.

Det er usikkkerhet rundt hva som eksakt skjer når soleksem oppstår. Soleksem ser ut til å oppstå som en allergisk reaksjon på stoffer som dannes i huden gjennom en kjemisk reaksjon når huden bestråles av UVA og UVB stråler. Det kan være flere mulige årsakssammenhenger og reaksjoner hos forskjellige personer, som faller inn under denne betegnelsen.

Del oss videre!